Wat ga je leren?
Lijken je schilderijen nooit eens op die van oude meesters? Frank Leenhouts gaat in deze zomercursus behandelen hoe oude en nieuwere meesters het schilderen aanpakten. Hoe zij te werk gaan, hoe ze kleuren en technieken gebruikten.
Is de moderne kunst zo anders dan die van de oude meesters? Als je in musea gaat kijken zou je zeggen van wel, maar ook veel kunstenaars zijn altijd op de oude manier blijven werken. Tijdens deze les bestuderen we moderne oude meesters zoals Evgeny Gruzdev, Mark Tennant, Roni Taharlev en anderen. Je gaat leren over hun werkwijze en werken naschilderen met olieverf. Voor het begrip ‘oude meesters’, kijk eens naar Oude Meester.
Ook worden begrippen als expressie, vorm, mimesis en context behandeld. Aan de orde komen pigmenten (oud en nieuw), oplosmiddelen (oud en nieuw), de verschillende penselen (oud en nieuw), de verschillende schildertechnieken (oud) zoals imprimatuur (grondkleur), onderschildering (opzet in weinig kleuren), glacis (dunnen laagjes), impasto (dikke klodders) opbouw schilderij en alles wat daarbij komt kijken, ook bijvoorbeeld de verschillende technische en chemische hulpmiddelen. Eén en ander bestuderen we aan de hand van voorbeelden van oude en moderne oude meesters, alles gelardeerd met anekdotes en wetenswaardigheden. Aan het eind van de week kun je het zelf, of kun je veel meer genieten van hoe fraai en met welke beheersing sommige werken zijn uitgevoerd.
Docent Frank Leenhouts neemt voorbeelden mee en zal demonstraties geven. Het werk bovenaan deze pagina is gemaakt door Frank. Hieronder werk van enkele internationale ‘moderne meesters’:

Mark Tennant

Roni Taharlev
Voor wie?
Enige ervaring en handigheid met tekenen en schilderen is wel gewenst.
Over de docent
Frank Leenhouts in een Nederlandse schilder van voornamelijk portretten.
Leenhouts behaalde in 1980 zijn diploma Vrije Schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Gent. Sindsdien woont hij in Amsterdam, en sinds enige jaren ook in Waterlandkerkje. Hij geeft sinds 1990 les aan de Wackers Academie in Amsterdam en is sinds de oprichting lid van het Nederlands Portretschap. In 2017 ontving Frank Leenhouts voor zijn portret van Govert van der P. de eerste Nederlandse Portretprijs (zie foto). Deze werd dat jaar voor het eerst uitgereikt door de stichting De Nederlandse Portretprijs.